Programes arqueològics de la Sima de l'Elefant |
lítica associada a fauna . Les eines lítiques eren atribuïbles al Mode 2, i s'assemblaven a les trobades al jaciment més proper de Galeria i en els nivells superiors de Dolina (TD10 i TD11). Una datació, va proporcionar una edat d'al voltant de 213.000 anys d'antiguitat. Això situava al paquet superior del jaciment de Elefant en el Plistocè Mitjà.
El 1997 es va realitzar una excavació de sondeig en la meitat inferior del dipòsit que encara avui continua, i on han aparegut nombroses restes d'animals. La part inferior, el nivell 'unitat vermella inferior' de la Sima del Elefant és la localització més antiga de les fins ara conegudes a la Serra d'Atapuerca.
En el següent vídeo trobaràs infromació sobre les troballes de la Sima del Elefante:
En el següent vídeo trobaràs infromació sobre les troballes de la Sima del Elefante:
Després de moltes campanyes d'excavació, podem confirmar que La Sima del Elefant és un ric jaciment amb nivells del Plistocè Inferior i Mitjà. Des d'aquella campanya de l'any 1997 fins al 2006, havia proporcionat interessants troballes faunístics, en molts casos d'una antiga superior a la de la resta de jaciments. Però, va ser la campanya de 2007 la qual va marcar un abans i un després en la història d'aquest jaciment.
Mandíbula trobada al jaciment al 2007 |
El descobriment d'un mandíbula amb alguns dels seus dents en el jaciment de la Sima del Elefant a Atapuerca durant la campanya 2007 d'excavació, confirma que els primers humans ja es trobaven a Europa Occidental fa 1,2 milions d'anys. Així ho va publicar la prestigiosa revista Nature, que va destacar el descobriment a la portada. Fins aquesta troballa, com hem dit, l'europeu més antic posseïa una edat aproximada de 780.000 anys i provenia també d'un dels jaciments d'Atapuerca, La Gran Dolina (nivell TD-6). L'evidència del nou fòssil, porta enrere en el temps la colonització d'Europa en més de 400.000 anys. Encara que existien evidències de presència humana a Europa més enllà del milió d'anys, encara no havia estat trobat cap fòssil humà que confirmés aquesta ocupació.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada